Waarom deze website?


Wanneer je deze website bezoekt ben je een familielid, een goede vriend of heb je op een andere manier belangstelling voor de geschiedenis van één van de vele emigraties naar Brazilië die begin 20e eeuw heeft plaatsgehad.

Kennelijk op zoek naar een beter leven voor hem en zijn gezin heeft mijn overgrootvader Teunis van Neutegem deze grote stap durven nemen.
Uit mondelinge overlevering hebben de familieleden allemaal wel iets gehoord over deze emigratie. De ouderen onder ons hebben die verhalen nog persoonlijk horen vertellen door hun moeder of oma Neeltje Hendrika van Neutegem, die als de jongste dochter deze emigratie heeft meegemaakt. De jongere familieleden weten vaag iets af van een emigratie naar Brazilië of misschien ook helemaal niets.

                                               Nederlandse kolonisten in de kolonie Goncalves de Junior 13-12-1909

Omdat die emigratie mij al jaren intrigeert en ik meer wilde weten dan alleen die verhalen, ben ik jaren geleden op zoek gegaan naar feiten.
Allereerst via het gemeentearchief om erachter te komen wanneer ze nu precies zijn geëmigreerd. Dat bleek in juli 1912 te zijn, want toen hebben ze zich laten uitschrijven met de notitie "vertrek naar Paraná Brazilië". 
Vervolgens ben ik op internet gaan zoeken en kwam toen wel wat verhalen tegen van emigraties in die periode, maar nergens vond ik handvatten die leidden tot de emigratie waar ik naar zocht. Bovendien bleek ook dat men het in die tijd niet zo nauw nam met het registreren van allerlei gegevens en als leek op dit gebied wist ik ook niet altijd waar ik precies zoeken moest. 
Ik heb op Braziliaanse sites gezocht en zelfs contact gezocht met nazaten van een achtergebleven zoon in Brazilië, maar behoudens wat kleine details en feitjes was dit helaas zonder het gewenste resultaat.
Na lange tijd speuren door de jaren heen (soms met grote tussenpozen) kwam er toch ineens een doorbraak! Ik had inmiddels al het een ander op rij staan, maar wat ik toen vond was waar ik jaren naar op zoek was geweest! Een gedigitaliseerd boekwerkje op internet met de geschiedenis van een Nederlandse immigratie naar een kolonie in Brazilië, waarin de naam Teunis van Neutegem voorkwam! Dit boekje (zowel in het Portugees als in het Nederlands) was gemaakt en uitgegeven als eerbetoon aan het 100-jarig bestaan van de Nederlandse immigratie in Brazilië, gevierd in 2011. Dit boekje bevat een schat aan informatie, dat door in Brazilië woonachtige nazaten van immigranten is verzameld en bijeen is gebracht in dit boekje. Hieruit bleek ook dat Teunis van Neutegem al begin 1909 hier aanwezig was!
Via de schrijvers van dit boekje heb ik bovendien nog veel extra informatie kunnen verzamelen wat direct betrekking heeft op mijn onderzoek. 

Dit boekwerkje is dus een belangrijke bron geweest van waaruit ik heb kunnen putten om het verhaal van de (eerste!) emigratie uit Nederland van de familie Van Neutegem samen te kunnen stellen. 
Via een nazaat van Arie Kooijman ben ik tevens in het bezit gekomen van een dagboek van zijn tweede vrouw Johanna Padmos, waarin een gedeelte van de gebeurtenissen in Brazilië uit de mond van Arie Kooijman, de echtgenoot van Elisabeth van Neutegem, is opgetekend.

Natuurlijk is het ook belangrijk om iets over de samenstelling van het gezin zelf te vertellen; hun leven en wat andere wetenswaardigheden. Dat gedeelte van hun leven tref je aan onder de tab "Teunis en Teuntje van Neutegem". Onder de tab "Emigratie naar Brazilië" kun je het verhaal lezen van de emigratiereis en hun leven in de Braziliaanse kolonie Goncalves de Junior.

Het verhaal omtrent de eerste emigratie uit Nederland is dus redelijk in beeld, maar het verhaal van hun tweede emigratie in 1912 nog allesbehalve! Een datum van vertrek, overlijdensdatum en -plaats van Teunis en de terugkomst van familieleden in Rotterdam zijn tot nu toe de enige handvatten die ik heb. Maar ook daar blijf ik natuurlijk naar op zoek!

Wanneer je na het lezen een berichtje in mijn gastenboek achterlaat stel ik dat erg op prijs!
Tips, adviezen, foto's of andere documenten die bijdragen aan deze familiegeschiedenis stel ik bijzonder op prijs, dus schroom niet en stuur me een mailtje.
Mijn emailadres tref je onderstaand aan.

Jacqueline van Neutegem
j.vanneutegem@tiscali.nl  

 


http://www.facebook.com/plugins/follow.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fjacqueline.vanneutegem%3Fref%3Dtn_tnmn&layout=standard&show_faces=true&colorscheme=light&font&width=450